МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: УЧИЛИЩАТА САМИ ЩЕ ИЗБИРАТ ПОДХОДА КЪМ ВСЯКО ДЕТЕ

Начало » Последни публикации

30.08.2019

„Училищата ще имат възможност сами да изберат подхода към всеки млад човек, за да го върнат в училище. Някъде ще се разчита на медиаторите, другаде – на социални работници, но съществена ще е работата на учителите“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в комплекс Камчия, където участва в награждаването на най-добрите практики в конкурса на Съюза на българските учители (СБУ). Тази година събитието е посветено на хуманитарното образование.

Пред учителите министър Вълчев обясни, че в измененията на постановлението за работата на екипите по Механизма за обхват няма да присъстват условия като „задължително“ и „всекидневно“. Промените целят всяко училище да намери най-подходящия модел за привличането на учениците. По думите на министъра всички трябва да се справят със съвместни усилия, а не с формални действия. „Не искаме да се отчитат посещения по домовете, а се стремим децата да ходят  всекидневно на училище. Разчитаме на учителите, за да се справим с неграмотността и да интегрираме децата, в чиито семейства образованието не е ценност“, посочи той.

Лидерът на СБУ д-р Янка Такева подчерта, че трябва да се мотивират екипите, които привличат децата за постоянно в училище. „Предизвикателството пред образователните системи днес е да изградят от децата добри хора. Почти всички страни възприемат концепцията, че училището трябва и да възпитава“, заяви министър Вълчев.  По думите му от учителя се очаква да изгражда критично мислене.

Един от приоритетите през следващата учебна година ще бъде и подобряването на взаимодействието между образователните институции и родителите. „Винаги апелирам родителите да възпитават децата си в уважение към учителите“, каза още министърът. Той съобщи, че заедно със социалните партньори МОН ще предложи на училищата да сключат споразумения с родителите за партньорство. Те няма да имат задължителен характер, но ще легитимират правила. Министърът връчи награди на учителите, които спечелиха конкурса на СБУ. По време на семинара в комплекс Камчия бяха споделени идеи за решаване на проблеми в клас, намирането на подход към родителите и най-вече към всяко дете. По думите на министър Вълчев политиката на МОН се стреми именно към промяна на системата чрез иновации на ниво училище и обмен на добри практики. От своя страна Янка Такева  призова учителите да загърбят стереотипите и да търсят нови методи за преподаване.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“