МЛАДЕЖИ ОТ 40 ДЪРЖАВИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ ЗА НАЙ-ДОБЪР МЛАД ИЗСЛЕДОВАТЕЛ В СОФИЯ

Начало » Последни публикации

14.09.2019

Младежи от 40 държави по света се състезават с авторски научни проекти за приза „най-добър млад изследовател“ в София. За първи път страната ни е домакин на Европейския конкурс за млади учени, който беше открит в Интер Експо Център. „Участниците са бъдещите европейски новатори. Проектите им са идейни, практични и с интердисциплинарна насоченост“, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването.

Заместник-министър Таня Михайлова заяви, че за да станеш изследовател, към желанието за промяна и младежката енергия трябва да се добавят страст към науката, постоянство и добър ментор “Науката не познава граници и възраст. Тя обединява и се бори с различията и предизвикателствата. Да я припознаеш като житейски път означава да повярваш, че можеш да направиш животът на останалите по-добър”, допълни тя.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел посочи, че 30% от най-добрата наука се прави в Европа и ЕК ще продължи да инвестира в изследвания, иновации и образование. „Ще говорим все повече за изкуствен интелект, за „Хоризонт Европа“ и „Еразъм +“. Искаме пробив в иновациите и да следваме смели мисии като борбата с рака. Да говорим за отворена наука и да разпространяваме постиженията й на справедлив географски принцип“, обясни тя. Еврокомисар Габриел призова повече момичета да се включват в научни изследвания.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че иновациите са най-важни за подобряване на живота на хората и градската среда. Тя поздрави българския отбор – Звездин Бесарабов, Николай Пашов и Андрей Гиздов, които са възпитаници на столични училища. След откриването кметът Фандъкова, еврокомисар Мария Габриел и заместник-министрите на образованието и науката Таня Михайлова и Карина Ангелиева разгледаха щандовете с научните проекти.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“