МИНИСТЪР ИГНАТОВ И ПРИНЦЕСА ЛАУРЕНТИН ВАН ОРАНЙЕ ПОЖЕЛАХА „НА ДОБЪР ЧАС” НА УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ ВЪВ ВТОРА АНГЛИЙСКА ГИМНАЗИЯ „ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН”

Начало » Последни публикации

17.09.2012

Днес, 17 септември 2012 г., в присъствието на холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов участва в тържественото откриване на учебната година във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” - София.

Министър Игнатов поздрави учениците, учителите и гостите на тържеството с пожелание за една много щастлива, много здрава и успешна учебна година, като изрази своята убеденост, че те ще успеят да реализират всичките си емоционални взривове, започващи още от днес. „Пожелавам ви и разбира се много любов и още нещо, изключително много важно: Нека всеки ден, всяка ваша стъпка да бъде съпътствана с мисълта, че българският учител заслужава изключително голямо уважение. Учителят е този, който пренася в резюме, в концентриран вид цялото знание за сътворения свят и го предава на учениците”, каза още той. Цитирайки мъдростта от Евангелието че „Никой не е по-голям от своя учител”, министър Игнатов добави още: „И всъщност колкото и голям да стане един човек, какъвто и голям прогрес да направи, най-висшето, което може да постигне, всъщност е да достигне равнището на своя учител. И ако се посвети на тази професия, а тя е преди всичко служба на обществото и човечеството, да въплъщава тези знания и да пренася ценностите на цивилизацията през вековете.” С пожелание за успех министър Игнатов пожела на всички „На добър час!”

С поздрав за новата учебна година към учениците и ръководството на училището се обърна и принцеса Лаурентин ван Оранйе, специален гост на тържеството, с чиято подкрепа е изграден велопарк пред входа на училището. „Голяма чест за мен е да бъда с вас в такъв важен ден - толкова важен за вас, за вашите учители и за вашата страна. Бих искала да мога да застана от другата страна на този ред камери, на вашето място в момента и щях да съм много по-напред, защото усещам въодушевлението от навлизането в нови територии. Там бих била по-щастлива, защото се връщам в своите ученически години. Аз бих искала да повторя думите на господин министъра, че също така вярвам в особената важност на учителите. Смятам, че те заслужават най-вече уважение и се надявам, че вие, момчета и момичета, един ден ще станете учители и ще правите това, което правят те днес, да ви карат да откривате света. Но най-важното нещо, което съм научили в своя живот, е да следвам мечтите си и вярвам, че и вие може да направите същото. Ако вярвате в себе си, ако уважавате околните и средата, в която живеете, вие може да следвате мечтите си и може да постигнете успех, независимо с какво се занимавате. Още веднъж благодаря за топлото гостоприемство и за възможността да бъда с вас тук, днес”, завърши приветствието си принцеса Лаурентин ван Оранйе.

Министър Игнатов заедно с принцеса Лаурентин ван Оранйе удариха първия училищен звънец и символично дадоха началото на новата учебна година.

На церемонията присъстваха още посланикът на кралство Холандия Н. Пр. Карен ван Кестерен, представители на РИО – София, на училищното настоятелство, родители и гости.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“