МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЩЕ БЪДЕ ОБВЪРЗАНО СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОСЕЩЕНИЕ

Начало » Последни публикации

19.11.2019

Заплащането на такси за детска градина на деца от социално слаби семейства ще бъде обвързано със задължително посещение. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на срещите си с представители на образователната общност и местната власт в общините Угърчин и Луковит. Децата, които посещават от ранна възраст градина, се справят по-добре в училище, заявиха преподавателите.

Министър Вълчев апелира учителите да положат максимални усилия да убедят родителите и да мотивират учениците да посещават всеки час, защото в образованието е необходимо натрупване, за да има добри резултати. В срещите участваха и представители на екипите по Механизма за обхват. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Угърчин и в училището в луковитското село Бежаново тема на разговорите бе и привличането на образователни медиатори в подкрепа на учителите и комуникацията им с родителите. Министър Вълчев съобщи, че са предвидени средства за квалификация на медиаторите. Според него е много важно, че в резултат на съвместната дейност на институциите, децата са записани в училище. Фокусът сега трябва да бъде всекидневното посещение и организирането на допълнителни обучения по проект „Подкрепа за успех“, както и да има повече занимания по интереси. По проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ ще има възможност за закупуване на различни игри, книжки и видеоуроци, за да може от най-ранна възраст децата по-лесно да учат български език и след това да не отпадат от училище.

По време на работните срещи бе поставен акцент и върху професионалното образование. В Угърчин учениците имат възможност да се обучават след завършен седми клас по професиите „Готвач“ и „Сервитьор-барман“. В училището е изградена нова модерно оборудвана учебна кухня и кабинет по сервиране. Там е създадена целодневна организация на работа, има стол, в който се хранят децата от социално слаби семейства. Осигурен е и транспорт за тези, които пътуват от близките села. В Угърчин и Луковит кметовете отбелязаха доброто сътрудничество, което имат с Регионалното управление на образованието в Ловеч. Възпитанието и социализацията бяха сред другите теми, които обсъждаха учителите в Бежаново. В училището се обучават ученици от различни етноси, затова акцент е обхващането и задържането на учениците, както и повишаване на грамотността им.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“