13 УЧИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА БЯХА НАГРАДЕНИ ЗА ДИГИТАЛНИ НОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

23.07.2020

„Учителският труд е многодневен, дългогодишен, всеотдаен, но често неблагодарен. Признанието идва със закъснение, понякога отеква без да бъде чуто. Късно осъзнаваме колко са помогнали учителите ни, за да станем знаещи, можещи и реализирани хора. Затова е важно да има подобни награди. С тях стимулираме цялата култура на образователни иновации, които се случват именно благодарение на енергията на учителите“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на церемонията по награждаване на победителите в конкурса за „Дигитални новатори в образованието“.

13 учители от цялата страна бяха отличени в четири категории – за иновативен подход, най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители, технологични иновации и мултиплициране на иновативните учебни решения.

„В следващите десетилетия светът ще се дели на дигитални създатели и дигитални ползватели. Информационните технологии ще влияят все повече на начина, по който децата учат. Това ще става чрез иновативни методи на преподаване, проекто-базирано обучение, обърнати класни стаи, интегрални часове. Децата не трябва да забравят и да четат книги, да развиват мисленето и креативността си“, допълни министър Вълчев. Той припомни, че тази година завърши първият випуск, който се обучаваше по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“, в рамките на която 250 ученици се дипломираха в специалност „Приложен програмист“.

Конкурсът „Дигитални новатори в образованието“ се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката и се организира от Българската асоциация по информационни технологии. Целта на конкурса е да отличи и насърчи използването на добри практики в дистанционното обучение от 1-ви до 12-ти клас, да открои учителите като дигитални новатори и да популяризира дистанционното обучение и насърчи неговото използване като част от образованието.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“