ПОДВИГЪТ НА ХРИСТО БОТЕВ НИ ЗАРЕЖДА С ПОРИВ ЗА ПРОМЕНИ

Начало » Последни публикации

06.01.2015

„Христо Ботев загина за една нова България. За всички ни е ясно, че България има нужда от още промени. Важно е да не забравим делото на Ботев.“ Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева след като положи букет с цветя пред паметника на великия поет.

С военен ритуал по случай 167-годишнината от рождението на Христо Ботев в Борисовата градина пред паметника на поета се проведе тържествена церемония. В нея взеха участие представители на администрацията на президента на Р България, на ръководството на Столична община, Министерството на културата, други държавни институции, Общонародна фондация „Христо Ботйов“, патриотични организации и граждани.

Зам.-министър Кастрева поздрави дошлите на церемонията, въпреки студа, ученици от 21. СОУ „Христо Ботев“ – София. Тя заяви, че се гордее, че е възпитаничка на столичното училище.

По-рано същия ден заместник-министър Кастрева бе в Националната природо-математическа гимназия, където присъства на среща на диригента със световна известност Йордан Камджалов с ученици от училището.

„Тази среща е важна за нас, за да започне годината с вдъхновение“, обърна се заместник-министър Кастрева към ученици, учители и към госта и добави: „На името на Йордан Камджалов НАСА е кръстила планета. Неговият творчески и житейски път доказва колко е важно, където и да си по света, да останеш българин.“

Именитият гост изрази убеденост, че след време настоящите ученици ще бъдат задължени и благодарни на по-взискателните си учители. Според него наука, изкуство и философия като един равностранен триъгълник съдържат в себе си съставките за постигане на добро образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“