Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ посреща българисти на среща във Виена

Начало » За българите зад граница » Постановление на Министерския съвет за българските неделни училища в чужбина » Архив » Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ посреща българисти на среща във Виена

Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ посреща българисти на среща във Виена

В навечерието на българското домакинство на европейската програма „Културна столица на Европа“ студенти от различни специалности се събират на конференция с българистична проблематика в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена.

Български лектори, командировани от Министерството на образованието и науката в чуждестранни университети, ще дискутират върху темата на тазгодишната пета поред интердисциплинарна конференция за студенти – бакалаври, магистри и докторанти: „България и европейското културно наследство“.

Конференцията е един добър пример за междуинституционално сътрудничество. Инициатори и организатори са Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, Славянският семинар на Университета „Алберт Лудвиг“ – Фрайбург, Германия, и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Партньори са Министерството на образованието и науката и Българският лекторат към Института по славистика – Виенски университет, Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ и Südosteuropa-Gesellschaft e.V.

Конференцията ще бъде открита официално на 7. декември от Н. Пр. д-р Иван Сираков, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Австрия, от госпожа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” на Министерството на образоването и науката, и от доц. д-р Румяна Конева, директор на Българския културен институт в австрийската столица.

Идеята на конференцията е да се активизира интересът към страната ни от млади чуждестранни лингвисти, културолози, социолози, политолози, изкуствоведи и още специалисти от различни области на хуманитарното знание, за съграждането на един положителен образ на България. Намерението е и да се подкрепят и насърчат изследванията върху уникалния и същевременно европейски характер на българската култура, като интересът се посее у най-младите изследователи, пред които предстои да градят своята научна и професионална кариера.

Тази година младите учени ще представят своите визии в области като: България и Европейският съюз, културен трансфер и идентичност, българската идентичност между традициите и европейското настояще, традиции, настояще, перспективи, сходство на мотиви/теми в литературата/езика/изкуството и културата, митове и стереотипи в българската култура, езикът като медиатор или граница, България в медиите и в политическия дискурс.

Младите учени ще дебатират с български преподаватели, командировани в университети в Атина, Белград, Берлин, Братислава, Букурещ, Будапеща, Дъблин, Киев, Комотини, Лондон, Любляна, Мелитопол, Сегед, Фрайбург.
В станалата традиционна съпътстваща културна програма ще бъдат представени преводи на Димитър Камбуров от ирландската авторка Ейлиш ни Гуивна, която посещава неговите курсове по български език, и книгата на Соня Тодорова „Незнайните образи хорски“.

Ще се състои и премиерата на сборник с доклади на студенти и докторанти от четвъртото издание на конференцията, проведено през декември 2017 г.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“